Joe Biden, vizită la 80 de kilometri de Ucraina. Președintele american se interesează de soarta refugiaților

de: Elena Avramescu
25 03. 2022

Președintele american Joe Biden va călători vineri într-un oraș din apropierea graniței polono-ucrainene, încercând să semnaleze hotărârea occidentală împotriva unei invazii ruse care s-a transformat din ce în ce mai mult într-un război de uzură. Air Force One va zbura în orașul Rzeszow din estul Poloniei, aducând președintele SUA la mai puțin de 80 de kilometri de Ucraina.

Joe Biden, călătorie într-un oraș la 80 de kilometri de Ucraina

Călătoria este concepută pentru a sublinia disponibilitatea Washingtonului de a-și apăra aliații NATO, pe măsură ce cresc temerile că războiul de o lună din Ucraina s-ar putea răspândi spre vest, declanșând ceea ce președintele SUA a numit „Al Treilea Război Mondial”.

Refuzul Kremlinului de a exclude folosirea armelor nucleare și un flux constant de dezinformare rusă cu privire la armele chimice și biologice din Ucraina i-au făcut pe Kievuși pe aliații săi să se teamă de o conflagrație și mai gravă. Rusia este deja acuzată că folosește bombe cu fosfor și că bombardează nediscriminat zonele civile, ceva ce Statele Unite au etichetat drept crimă de război.

La un summit de urgență de la Bruxelles, NATO a anunțat joi desfășurarea de noi trupe în România, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, precum și consolidarea apărării chimice și nucleare în cazul în care Rusia își extinde atacul dincolo de Ucraina.

În Polonia, Biden va primi, de asemenea, o informare despre situația umanitară îngrozitoare din Ucraina, în care peste 3,5 milioane de oameni au plecat din țară, mai ales în Polonia. ONU consideră că mai mult de jumătate dintre copiii din Ucraina au fost deja alungați din casele lor, „o piatră de hotar sumbră care ar putea avea consecințe de durată pentru generațiile viitoare”, potrivit șefei Unicef, Catherine Russell, relatează ndtv.com.

Volodimir Zelenski a cerut arme nelimitate pentru a ajuta orașele ucrainene asediate

Călătoria lui Biden vine în timp ce Occidentul se confruntă cu întrebări urgente despre ce va mai face pentru a-i ajuta pe cei precum Kravchuk să reziste atacului rusesc. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a implorat joi NATO să acorde arme nelimitate pentru a ajuta orașele ucrainene asediate, precum Mariupol, ca să se apere în fața bombardamentelor ruse.

Se spune că aproximativ 100.000 de civili sunt prinși în orașul-port din sud, cu rezervele de hrană, apă și energie în scădere, iar forțele ruse care înconjoară măcinau încet orașul până la praf. Mass-media extrem de cenzurată din Rusia a difuzat imagini aeriene care păreau să fie de la Mariupol, arătând un peisaj infernal de blocuri carbonizate și bubuite, răspândite pe un pustiu stricat și înnegrit.

Orașul este un premiu de preț pentru Rusia, deoarece ar permite o punte terestră între Crimeea anexată de Rusia și regiunile deja controlate de forțele ruse din estul Ucrainei. În timp ce unii civili au reușit să fugă pe teritoriul controlat de ucraineni, oficialii locali au spus că aproximativ 15.000 de locuitori din Mariupol au fost deportați forțat în Rusia.